algemeen

informatie:

praktijk:

vermeerdering

Azalea's

eigen kruisingen

divers:

home

rhodo-info

aanplant

zaaien

Japanse

eerste ##

knop en blad

over mijzelf

extra info

onderhoud

stekken

bladverliezende

## 2002

parken&tuinen

foto's bestellen

nieuwe Huisman Rhodo's

kruisen

enten

inheemse Azalea's VS

## 2003\4

Artikelen

Rhododendrons naar kleur:

index

wit

oranje

geelRhododendrons naar kleur

roze

rood

blauw

species

   fotopagina duizenden foto's                 andere thema's        foto overzicht 

Fotografie

Mijn (ex)tuinen 'Park der Gärten'   ASA Convention 2003 Flowershow ARS Nederl. Rhodo. Vereniging
Kalmia latifolia "Indian Summer" in Maine wilde  flora Costa Blanca Bernhard Knorr rhodo's Hans Hachmann Rhodo's Joe Klimavic azalea's

Rhodoland

Park der Gärten


            Het "Park der Gärten" is gelegen in het dorpje Rostrup, dat grenst aan het grotere Bad Zwischenahn in noord Duitsland. Eigenlijk heet het:"Gartenkulturzentrum Niedersachsen 'Park der Gärten' - ein Treffpunkt für Fantasie und feste Inspirationen in grün".

Het 'Park der Gärten', park van de tuinen

          Eigenlijk is het voor de echte Rhodo- en azalealiefhebber het mekka om een grote collectie te zien van rhododendrons en azalea's. Tot voor enkele jaren geleden was het voornamelijk de collectietuin van het Proefstation voor de Plantenteelt in Rostrup. Dan uitgebreid  tot een algemeen park voor de "Niedersächsischen Landesgartenschau in Bad Zwischenahn 2002". Geopend van eind maart tot medio oktober, daags van 9.30 tot 18.00 uur. voor meer informatie: (+49) -(0)4403 81960 of kijk op  www.park-der-gaerten.de      zie kaart: (217 kb)

Park der Gärten, nieuw sinds 2002 vanuit het park zicht op het proefstation

        Natuurlijk heeft een nieuw aangelegd park de tijd nodig om tot een volwassen en aantrekkelijk park uit te groeien. Perken en hoekjes, min of meer in de 'Mien Ruys'-stijl, met wegjes en bredere wegen, met allerlei soorten planten en beplantingen. Een restaurant ontbreekt niet, noch een vijver met erlangs een pad met verschillende bestratingen, om er geblinddoekt overheen te lopen, enz. enz.

'Erato' van Hachmann, één van de vele honderden - vaak ook oude - rhodo-hybriden die hier al vele jaren pronken!! 'Persil' een bladverliezende azalea, waarvan hier een grote collectie te zien is 'Babuschka' een Japanse azalea waarvan ook een behoorlijke collectie te zien is

            Toch kan  mij eigenlijk de oude collectietuin - met paden en lanen door oude rhodo- en azaleabeplantingen- nog steeds het meest bekoren. Vanaf 1976 (of eerder?) zijn vele honderden ervan deels onder bomen aangeplant, meestal voorzien van de namen. Een waar eldorado voor wie wil zien  hoe mooi ze zijn!  Zeer aanbevolen!

            De collectie rhodo's is groot, maar zeker ook de bladverliezende azalea's. Daarvan ziet u  hierboven en onder nogal wat 'schoonheden'. Ook minder bekende, die nauwelijks nog te koop zijn. Jammer! In het nieuwe parkgedeelte zijn velden met op rijen aangeplante azalea's te zien, maar voor het publiek is (nog) niet duidelijk, wat daarmee de bedoeling is. Voor het maken van foto's ben ik er tussendoor gelopen, maar dat zal niet voor ieder de bedoeling zijn. Veel namen zijn niet meer te lezen. Hier moet men echt nog wat aan doen. Wellicht een geldprobleem.......

'Mrs. Helen Koster' nieuw parkgedeelte 'Linsweger Gold'

            Zoals gezegd, in het oude gedeelte - achteraan naar links - veel sortiment aan rhodo's en azalea's. Ook oude soorten, bij elkaar zeker 2.000 verschillende!! Waar vindt U nog zoiets?!! Maar ook coniferen en vele heidesoorten zijn hier aangeplant. En op het terrein van het aangrenzende proefstation wordt nog veel onderzoek gedaan. Schimmelbestrijding en bemesting etc. meer info               

park, nieuw gedeelte park, nieuw aangelegd

            Voor wie foto's wil maken, kan het beste op een doordeweekse dag gaan, bij niet al te warm en zonnig weer. En neemt u er de tijd voor, want U kunt heel wat rolletjes volschieten! Eventueel onder het genot van  mooie muziek, die U op sommige 'klank- en rustpunten' kunt horen. 

Ik wens U een fijne en heugelijke dag in (half tot eind) mei. Eventueel in combinatie met een bezoek aan het Hobbie Rhodopark en het Bruns Rhodopark. Beide in een straal van hooguit 15  km van het 'Park der Gärten'.

copyright © 2002-2020 | all rights reserved