algemeen

informatie:

praktijk:

vermeerdering

Azalea's

eigen kruisingen

divers:

home

rhodo-info

aanplant

zaaien

Japanse

eerste ##

knop en blad

over mijzelf

extra info

onderhoud

stekken

bladverliezende

## 2002

parken&tuinen

foto's bestellen

nieuwe Huisman Rhodo's

kruisen

enten

inheemse Azalea's VS

## 2003\4

Artikelen

Rhododendrons naar kleur:

index

wit

oranje

geel

Kalmia latifolia - maar dan een afwijkende vorm, die ik gevonden heb op Wayah Bald in het oosten van de VS.

Kalmia latifolia - zo ziet meest een normale wilde vorm eruit, vaak ook meer roze.

Rhododendrons naar kleur

roze

rood

blauw

species

   fotopagina duizenden foto's                 andere thema's        foto overzicht 

Fotografie

Mijn (ex)tuinen 'Park der Gärten'   ASA Convention 2003 Flowershow ARS Nederl. Rhodo. Vereniging
Kalmia latifolia "Indian Summer" in Maine wilde  flora Costa Blanca Bernhard Knorr rhodo's Hans Hachmann Rhodo's Joe Klimavic azalea's
'Silver Dollar' zo goed als witte schotelantennetjes....

Rhodoland

Kalmia latifolia

'Minuet' een kleine plant met grootse bloemen

     Niet alleen Rhododendrons en Azalea's behoren tot de familie der Ericaceae, de 'heideachtigen'.  Tot deze familie behoren ook Kalmia latifolia, de soorten Vaccinium, bosbessen, de Gaultheria soorten, bekend de Gaultheria procumbens, die veel wordt aangeboden. Leucothoë soorten kom je vaak tegen, Enkianthus soorten, zoals de fraaie struik de Enkianthus campanulatus. enz. Mijn plan is om daar nog eens een bladzijde aan te wijden. Nu over het fraaie geslacht Kalmia latofolia.

een nieuwe introductie en andere vorm bloem van 'Galaxy'

Kalmia latifolia 'Comet' een nieuwe bijna wit met ingesneden bloemblaadjes

Kalmia latifolia

           Als er één plantengeslacht is, dat goed past bij Rhododendrons en Azalea's, dan is het wel Kalmia, vooral Kalmia latifolia. Ik heb een aantal benaamde soorten in mijn tuin, en vorig jaar stond een eigen kruising volop te bloeien. Mensen op tuinbezoek stonden verbaasd te kijken bij zoveel fraaie bloemen. Ten onrechte zo onbekend ook. Wellicht komt dat, omdat Kalmia's niet echt goedkoop zijn en ook weinig worden aangeboden. Ze zijn namelijk bijna allemaal moeilijk te vermeerderen. Stekken wil eigenlijk niet - beworteling vindt nauwelijks plaats. Daarom worden ze ook via meristeem cultuur of in vitro, dus in reageerbuisjes gekweekt. In Amerika noemt met dat TC-culture.
Kalmia latifolia is onlosmakelijk verbonden met de persoon Richard A. Jaynes in Hamden in de staat Connecticut boven New York. In 1994 ben ik er 's winters geweest en heb zijn kwekerij binnen gezien met vele TC-plantjes. Hij heeft hierover ook een boek geschreven, "Kalmia, Mountain Laurel and Related Species". (*) Een boeiend geschreven relaas van een 'obsessie' ' voor dit prachtige plantengeslacht. 

Kalmia latifolia 'Bigboy' voor mij nog onbekend

Kalmia latifolia 'Pinwheel'


           Ik ga nu niet een soort samenvatting geven van dit boek, maar toch enkele dingen vermelden. 

          Deze planten komen in het wild voor in de VS, aan de Oostkust van Florida tot in Canada. Normalerwijs wordt de plant zo'n 3 tot 5 meter hoog in de natuur, soms wel hoger. Zij bloeit met zacht roze bloemen in een tros van wel 10 tot 20 a 30 bloemen. Een soort 'schotelantennes'. In 1994 was ik in mei hier in de bossen van de 'Blue Ridge Mountains' in de staten North en South Carolina. Daar bloeiden ze in de kleuren donker roze tot bijna wit. 

Kalmia latifolia 'Sarah' Kalmia latifolia 'Heart's Desire' een eigen zaailing van een Kalmia latifolia


Richard Jaynes heeft tientallen jaren afwijkende bloemen verzameld, vaak geholpen door andere liefhebbers, die ze in het wild  verzamelden. En hij heeft ermee doorgekruist en daar ook weer nieuwe uit gekweekt. Inmiddels zijn er ruim 80 verschillende variëteiten, en op internet zag ik al weer nieuwe, die nog niet in zijn nieuwste boek staan.

Kalmia latifolia 'Olympic Wedding' voor zover ik weet is dit 'Alpine Pink'

        Kalmia latifolia past heel goed bij rhodo's en azalea's. Zelfde grondsoort, humusrijke zandgrond met een lage PH is dus ideaal. Voor een goede bloei moeten ze behoorlijk wat zon hebben, anders bloeien ze matig, net als rhododendrons. De grond moet niet uitdrogen. Verder zijn ze volkomen winterhard!! En groenblijvend, ook de variëteiten met kleiner blad zoals 'Elf' en 'Minuet'. Bij de beter gesorteerde tuincentra en b.v. kwekerij Esveld (*) in Boskoop zijn ze te koop. Gewoon ernaar vragen! Wat mij betreft - geniet ervan!! Ze zijn zo mooi! Toch nog een waarschuwing, ze zijn wel giftig......

een kruising met Kalmia latifolia 'Freckles' een kruising met Kalmia latifolia 'Bullseye' 'Kalmia latifolia 'Freckles'
Kalmia latifolia 'Keepsake'  één van de nieuwste met fraaie tekening Kalmia latifolia 'Tiddlywinks' Kalmia latifolia 'Ostbo Red' rode knop, bijna witte bloemen, mooi kontrast

Enkele foto's van Kalmia's heb ik (met toestemming) van het internet afgehaald. Meer zien? klik op www.kalmiagrower.com                  *email: boeken@esveld.nl)

copyright © 2002-2020 | all rights reserved