algemeen

informatie:

praktijk:

vermeerdering

Azalea's

eigen kruisingen

divers:

home

rhodo-info

aanplant

zaaien

Japanse

eerste ##

knop en blad

over mijzelf

extra info

onderhoud

stekken

bladverliezende

## 2002

parken&tuinen

foto's bestellen

nieuwe Huisman Rhodo's

kruisen

enten

inheemse Azalea's VS

## 2003\4

Artikelen

Rhododendrons naar kleur:

index

wit

oranje

geel

een goede (spiegelreflex)-camera is van groot belang voor het maken van goede foto's.....

maar dan moet je ook wel weten wat je doet en hoe de camera werkt. Op www.huismanfoto.eu heb ik een cursus fotografie staan

Rhododendrons naar kleur

roze

rood

blauw

species

   fotopagina duizenden foto's                 andere thema's        foto overzicht 

Fotografie

Mijn (ex)tuinen 'Park der Grten'   ASA Convention 2003 Flowershow ARS Nederl. Rhodo. Vereniging
Kalmia latifolia "Indian Summer" in Maine wilde  flora Costa Blanca Bernhard Knorr rhodo's Hans Hachmann Rhodo's Joe Klimavic azalea's
n van mijn kruisingen

Rhodoland
Fotografie

gebroken hartje, Dicentra

         Fotografie speelt in deze website een hoofdrol. Eigenlijk is ze niet mogelijk zonder goede\mooie foto's over de rhododendrons en azalea's. Als ik een blad over planten zie, kijk ik toch eerst naar de foto's, om te ZIEN waarover het gaat. Vandaar in mijn website een bladzijde over fotografie.  
Zomer 2004 deed ik mee aan een foto-expositie in Steenwijk en mocht ik toch nogal wat positieve reacties horen over mijn foto's. Ook over de bijzondere manier van fotograferen van planten tegen een donkere achtergrond. 
Van harte wil ik U dan ook uitnodigen, om onderstaande foto's eens goed te bekijken en hopelijk te genieten van de schoonheid van het gefotografeerde materiaal.  En nu niet alleen over planten, maar ook over reizen.

blauwe tuingeranium

Sa Tuna aan de Costa Brava in Spanje

         

             Al tientallen jaren fotografeer ik met als doel vakanties vast te leggen of opnamen te maken van planten en landschappen. En 'natuurlijk' probeer je dat goed te doen, dat de foto's er goed en mooi uitzien.
Volgens een fotoblad is fotografie;" Het vastleggen van een beeld van de werkelijkheid". Maar daarmee ben je er nog niet. Eigenlijk is mijn doel het vastleggen van wat mijn ogen zien. Dat geldt ook voor digitale fotografie!! En dat is wat anders dan na het digitale fotograferen de zaak gaan 'manipuleren'. Als dit als nieuwe fotografische 'kunst' bedreven wordt, kan ik nog waarderen. Die 'kunst' houd ik er (nog) niet op na. 

 

Deutsch                                                                                                   English

   dubbelbloemige sneeuwklokjes tegen een blauwe lucht

'Lake Moraine' in de Rocky Mountains in Canada

 
Een panoramafoto, van een dia! Uitzicht vanuit onze tuin

           Inmiddels heb ik dat "vastleggen van een beeld van de werkelijkheid" gedaan in ruim 10.000 dia's, waarbij ik eens goed moet opruimen, wat niet echt goed is. En dat gaat net als bij mijn rododendronkruisingen niet zo gemakkelijk. Al die jaren streefde ik niet zozeer artistieke fotografie na. Artistieke fotografie is toch meer dan zomaar wat 'kiekjes maken'! 
Zodra je ook de technische mogelijkheden hebt van een goede spiegelreflex met objectieven, kun je ook meer. Zelfs een gewone hoekzoeker op je kamera biedt al meer perspectief, letterlijk hoef je niet meer met je lijf plat op de grond! En met tussenringen kun je ook relatief goedkoop dichter op je onderwerp macro fotograferen. En dan weer gecombineerd met een sterke groothoek, zoals 17-35 mm, heb je nog weer meer mogelijkheden. 

een soort 'zilverdistel, die ongevraagd in de tuin opkwam passiebloem de zogenaamde 'zwanenbloem'-papaver :-)

             Nu heb ik het technisch gezien voor elkaar - ik verklap niet hoe - om planten\bloemen te fotograferen met een zeer grote scherptediepte en een zwarte achtergrond. Zoals aan de foto's te zien is. U moet maar denken aan een zeer sterke groothoek en invulflits met beperkt flitsbereik. Die zwarte achtergrond 'abstraheert' alshetware het object. De omgeving van de bloem doet er even niet toe. Zeker levert ook het fotograferen met scherpte- ondiepte fraaie foto's op, maar dan heel anders.     
            Zoals U ziet - en waarschijnlijk ook verwacht had - zijn mijn onderwerpen doorgaans uit de natuur, en dan in het bijzonder uit mijn grote tuin, afkomstig. Soms 's morgens, maar meestal later in de middag of avond, ga ik gewoon met een kamera de tuin in en 'ontdek' meestal wel iets voor een opname. Pas ontloken kastanjeknoppen, of paarse kegels aan een spar - de strekkende stengel van een yukka of een varen die zijn blad ontrolt - er is atijd wel iets te zien.

als er wilgenkatjes zijn en de lucht mooi alweer die wilgenkatjes, zo fotogeniek alsof de bomen in brand staan

             Zonsondergangen hebben altijd al tot de verbeelding gesproken, zeker voor "romantische zielen". En vooral als je een groothoek lens gebruik, met iets spannends op de voorgrond. Ook hier gebruik ik invulflits met plantenmotieven op de voorgrond. En een sprekende lucht op de achtergrond. Dat levert soms surrealistische beelden op. Maar ook planten tegen een blauwe lucht, liefst met witte wolken, kunnen fraai overkomen.
             Zoals U hieronder ziet gaat het mij niet alleen om plantenmotieven. Ik zeg wel eens: "Als God de wereld zo mooi gemaakt heeft, dan moeten we die toch bekijken als we de mogelijkheden hebben". In 1994 maakten we een reis van ongeveer 4 weken door de Rocky Mountains in Canada en naar Vancouver Island. Meer dan 1000 dia's gemaakt, waarvan al zo'n 300 van wilde planten en tuinen. Maar ook (rhododendron)-tuinen in (zuid) Engeland, zoals 'Leonardslee Garden' zijn de moeite waard!

Osor in het achterland van de Costa Brava in hest 'Van Dusen Park' bij Vancouver in Canada vanuit het hotel zicht op het 'Lake Louise' in de Canadese Rocky Mountains

        De laatste jaren lees ik veel fotobladen, ook Duitse en Engelse. Met name in Engelse bladen, zoals 'Practical Photography' en 'Photography monthy', vind je veel waardevolle practische tips! Fotobesprekingen laten zien wat niet goed is of beter kan. Wat ik dan niet goed begrijp, is, dat wat als niet goed wordt aangegeven, je later fout ziet gebeuren bij zogenaamde vakfotografen, die hun portfolio laten zien. Blijkbaar is het zo, dat als je een "Rembrandt" heet te zijn, je maar "raak kunt kliederen". Overdreven gesteld, maar U begrijpt wat ik bedoel.
Wat ik in ieder geval wil blijven lezen om bij te blijven, zijn de bladen 'Focus' (Nederlands), 'Fotomagazin' (Duits) en 'Photography
monthy' in het Engels. Soms zie je fotoreportages, dat je denkt, nou, nou, als reportage wellicht interessant, maar fotografisch gezien naar mijn idee niet zo fraai. Maar ja, wie ben ik.......Ik kom pas 'kijken'.

interieur met orgel van de barocke kerk in Amorbach, Duitsland zoals U ziet houd ik ook van orgels en kerken, zoals hier de Berlijnse Dom kathedraal van Malaga in Spanje, met groothoek genomen voor een apart lijnenspel

        Wat fotografie betreft leven we in een uitgesproken boeiende tijd. Digitaal versus analoog. Sommigen noemen foto's en dia's maken volgens het 'oude' chemische proces wel de 'eerlijke' fotografie. Gewoon opnemen wat voor de camera komt, en verder geen 'gerotzooi'. Veel wordt hierover in de fotobladen gediscussieerd. Het antwoord is dan meest, dat het er niet toe doet, op welke manier een beeld tot stand komt. Daar ben ik het wel mee eens. Maar wat doe je nadat het beeld ontstaan is?
Dan kun je door manipulatie met fotobewerking b.v. paarden over het water laten lopen. Ik zag zelfs in een fotoblad op een foto hoefijzers overal door de lucht vliegen. Is dat mooi? Of nieuwe fotokunst? Inderdaad kun je digitaal een nieuwe dimensie aan het fotograferen toevoegen. Een artistieke dimensie, die analoog nog niet bestond.  Of ik hieraan ooit zal meedoen? We zullen zien - voorlopig nog ouderwets afbeelden wat je ziet. En niet meer.....(?)

Albums

            Deze pagina heb ik vernieuwd als voorloper van een algehele 'renovatie' van mijn gehele website. Minder foto's op de bladzijden zelf en een aantal albums, die U kunt bekijken. Dit levert in ieder geval op, dat U na het aanklikken van een 'thumbnail' en de hele foto, niet weer de hele pagina hoeft in te laden!!
Ik wil U dus uitnodigen een kijkje te nemen in de volgende albums:

album fotografie 1            album fotografie 2            album fotografie 3

copyright 2002-2020 | all rights reserved