algemeen

informatie:

praktijk:

vermeerdering

Azalea's

eigen kruisingen

divers:

home

rhodo-info

aanplant

zaaien

Japanse

eerste ##

knop en blad

over mijzelf

extra info

onderhoud

stekken

bladverliezende

## 2002

parken&tuinen

foto's bestellen

nieuwe Huisman Rhodo's

kruisen

enten

inheemse Azalea's VS

## 2003\4

Artikelen

Rhododendrons naar kleur:

index

wit  

oranje

geel

De tuin van Joe Klimavicz, vol met bijzondere eigen kruisingen. Fotocollage van Joe.

nog zo'n fraaie azaleakruising van Joe Klimavicz.

Rhododendrons naar kleur

roze

rood

blauw

species

   fotopagina duizenden foto's                 andere thema's        foto overzicht 

Fotografie

Mijn (ex)tuinen 'Park der Gärten'   ASA Convention 2003 Flowershow ARS Nederl. Rhodo. Vereniging
Kalmia latifolia "Indian Summer" in Maine wilde  flora Costa Blanca Bernhard Knorr rhodo's Hans Hachmann Rhodo's Joe Klimavic azalea's
kruising BE-97-27; CB-1 x ('Elsie Lee' x 'Dancing Butterfly')

Rhodoland

Joe Klimavicz' azaleakruisingen 

kruising  KF-98-123, van 'Carol Kittel' x 'Girard's Fuchsia'

         Als je zelf geïnteresseerd bent in het kruisingswerk, ben je ook eerder benieuwd in dat van een ander. Je probeert te volgen wat hij of zij doet en hebt af en toe contact met hem. Zo is het ook gegaan met Joe Klimavicz en mij. Af en toe wisselen we wat stekken of zaden uit en hebben emailcontact. 
Laat me dus Joe introduceren met een verhaal over hem, dat ik vertaald tussen de foto's doorgeef. Over een 'obsessie' voor het kruisen van Japanse azalea's.

kruisingCB-1 x 'Elsie Lee', mooi, dubbel en met strepen

Joe's tuin en huis

         
       Nog nooit heb ik Joe ontmoet, maar ik hoop dat dat dit jaar 2006 toch gaat gebeuren. Als lid van een 'mailing list' kom je in contact met andere 'rhodoholics' en dus kwamen Joe en ik aan de schrijf.
Al jaren lang probeert Joe te kruisen voor winterharde, sterke planten met dubbele bloemen, die lang mooi blijven. Voor dit doel kruist hij veel met 'Elsie lee', een gevuld bloeiende Japanse Azalea, die sterk en winterhard is en de 'dubbelbloemigheid' doorgeeft. Die kruist hij ook met niet of nauwelijks winterharde azalea's, zoals 'Satellite', die tweekleurige bloemen heeft. Dat heb ik ook maar eens geprobeerd, en inderdaad erven ze de winterhardheid van 'Elsie Lee' en ook de dubbele bloemen. 
Zelfs zijn dochter Caitlin Marie is aan het kruisen geslagen en experimenteert nu met het verdubbelen van de chromosomen. 
Ondertussen heeft Joe 5 nieuwe hybriden laten registreren:
 'Caitlin Marie' 1998 - 'Lovely Linda'  2000 - 'Sandy Dandy'  2003  'Brenda Marie'  2005 and 'Gloria Louis'. 2005.  
Zijn dochter zal ons nog wel eens verrassen met nieuwe hybriden van har kruisingswerk! Ik ben benieuwd. 

Joe's tuin met azalea's

wat een kleurenpracht


Joe Klimavicz' kruisingen

         Joe Klimavicz is steeds actief geweest als kruiser van Japanse azalea's sinds eind jaren 80. Hij voert een kruisingsprogramma uit in de achterin zijn tuin van zo'n 1.500 m2. Hij woont in Vienna, in Virginia. Ieder jaar voert hij  tussen de 5 en 10 kruisingen uit en kweekt daarvan zo'n 500 tot 1.000 planten op. Met zo weinig ruimte en zoveel planten moet je erg kritisch zijn. Hij gooit dan ook 99% van de zaailingen weg. De beste kweekt hij verder op in pot vanuit zijn kelder in koude kassen voor het groeiseizoen. Dan keurt hij ze en de allerbeste krijgen een plekje in zijn tuin. 

Joe's tuin

         Het kruisingswerk van Joe beoogt sterkere planten, die ook enige verwaarlozing tolereren. Verdere doelen zijn stevige planten, die gezond zijn, tegen insecten kunnen, bloeirijk met heldere kleuren en die ook nog lang goed blijven. Ook zijn 3 jonge dochters doen mee. Joe komt uit noord Virginia en hoewel hij al eerder azalea's had gekweekt, kreeg de 'kruisingskoorts' hem te pakken. Hij probeert de tweekleurige 'Satellite' in te kruisen, maar dat lukt maar matig. Toch bracht enig succes hem ertoe, er mee door te gaan. 

kruising ph-96-24 kruising  LS-90-1 'Lovely Linda'

              Sinds die tijd heeft Joe al heel wat hybriden voor zijn kruisingswerk gebruikt, ook door bijen bestoven hybriden. Zoals meer kruisers heeft hij geleerd, dat bepaalde kruisingen steeds goede resultaten geven en andere niet. Ook 2 goede met elkaar kruisen heeft niet altijd een goed resultaat. 'Elsie Lee'  levert steeds goede resultaten op en maakt dikke zaadlobben. Het geett de dubbelbloemigheid door en ook de winterhardheid.

'Brenda Marie'  = CB-1 x ('Elsie Lee' x 'Dancing Butterfly')  (BE-97-27) 'Caitlin Marie' = 'Elsie Lee' x 'Satellite'  (LS-91-47)

            Joe is steeds bereid anderen met raad en daad bij te staan. Zo vertelt hij b.v., dat kruisen met  ‘Gay Paree’ zinloos is, omdat het geen zaad geeft. Ook dat het kruisen van ‘Haru-No-Sono’ x ‘Elsie Lee’ zaad oplevert, dat niet kiemen wil. Kijk, daar heb je wat aan. Dan hoef je niet steeds hetzelfde wiel uit te vinden.

Joe's tuin, er is nog steeds gras....... Joe's tuin

               Joe geeft zijn kruisingen nummers door een letter van de ene vrouwelijke kruising te combineren met de eerste letter van de mannelijke. Dan het jaartal en een nummer van een kruising van dat jaar. Dus LS-91-47 betekent de kruising  ‘Elsie Lee’ x ‘Satellite’ van het jaar 1991 en het nummer 47. Hij maakt labels van aluminium en iedere plant in zijn tuin is gelabeld. Dan houdt hij ook nog bij de bloei, de kleur en de hardheid enz.

kruising  CH-96-52; 'Cha-Cha' x 'Martha Hitchcock'

kruising NW-97-38; 'Nancy Dippel' x 'Florence Waldman'
'Sandy Dandy', 2003 kruising 'Leopold Astrid'  x 'Girard's Fuchsia' kruising NW-97-53  'Nancy Dippel' x 'Florence Waldman'.

          Joe voelt zich als een kind zo blij, als in het voorjaar de kruisingen voor het eerst bloeien. Het selecteren is moeilijk, welke gooi je weg. Zijn eerste geïntroduceerde kruising is van 1998 en genoemd naar zijn dochter ‘Caitlin Marie’. Hij heeft duizenden kruisingsplanten van de kruising ‘Elsie Lee’ x ‘Satellite’ opgekweekt en deze is daarvan de beste. Ze bloeit half mei, groeit halfhoog, is erg winterhard en heeft mooi donkergroen blad. Het meest spectaculaire is, dat de bloem lang bloeit en de gevuldheid ervan. 

kruising CH-96-84; 'Cha-Cha' x 'Martha Hitchcock' nog een kruising met strepen CL-95-101
ok denk een van Joe's beste: 'Nancy Dippel' x 'Florence Waldman' kruising FT-97-6; 'Festive' x 'Satellite'

              Toekomstige kruisingen zijn ook gericht op het gebruiken van een open bestoven R. kiusianum azalea vanwege het glanzende blad. De plant groeit krachtig en stevig. Joe zou op zo'n plant graag dubbele bloemen willen hebben met dikke bloemblaadjes, zoiets als  ‘Haru-No-Sono’.  Wat vroegere bloei maakt zo'n plant ook wat minder vatbaar voor heet weer zoals  ‘Festive’ of ‘Dancing Butterfly’.  Daarom bewaart Joe het stuifmeel in zijn vrieskist, om het later te gebruiken.

# 2M-00-1 'Ashley Ruth' x 'Martha Hitchcock', met rode topjes kruising  CT-99-8
Joe's garden with azaleas.

Nog even een CV, korte levensloop van Joe's dochter  of Caitlin Climavicz:

Caitlin Klimavicz is momenteel (2006) leerling van de  ' James Madison High School in Vienna, Virginia. Ze heeft sinds 1989 al heel wat keren de vergaderingen  van de 'Northern Virginia Chapter' bijgewoond. Ze won al enkele keren een eerste prijs in de "high school science fair" en kreeg een eerste en een tweede trofee in het regionale wetenschaps- project. Haar eerste wetenschaps-project was "The Effect of Polyploidy on Azalea Seed Germination",  dat ging en gaat over het verdubbelen van de chromosomen en het probleem van de kieming van het zaad ervan. Ze hoopte dat bestraling de kieming zou bevorderen bij de zaailingen die anders niet zouden kiemen. 

NIEUW!! Albums over het kruisingswerk met azalea's van Joe Klimavicz:    album 1     album 2    album 3    album 4

copyright © 2002-2020 | all rights reserved